Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΚΡΕΚΑ


ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΚΡΕΚΑ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΕΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ & ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ

Η Κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί 57 νεκρούς, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας για την ύπαρξη ασφαλών σιδηροδρομικών υποδομών, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να επιβάλλει άλλη μία εγκληματική ιδιωτικοποίηση. Συνεχίζει τις εγκληματικές πολιτικές σε Δημόσια αγαθά όπως το νερό, καταθέτοντας στη βουλή νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των τριών επιμέρους Σχεδίων Νόμων για ΑΠΕ, ενεργειακές κοινότητες, εκχερσωμένες εκτάσεις, δασικούς χάρτες και δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων. Περιλαμβάνει 263 άρθρα σε 357 σελίδες. Αναρτήθηκε στο open gov για μόλις 4 ημέρες το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.

Το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα, νομοθετεί την ιδιωτική διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της άρδευσης και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Το νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία και διαχείριση θεσμοθετημένων οργάνων τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των συναρμόδιων υπουργείων. Το 2016, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του νερού, πολιτικές που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Τα σχέδια τους έχουν ανακοπεί με αποφάσεις του ΣτΕ που τάσσονται υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού (190/2022,191/2022 της Ολομέλειας ΚΑΙ 1886/2022 του Δ΄ τμήματοςτου Στε).

Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του πολυτιμότερου αγαθού μας, του νερού :
  • Η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών για να μεγιστοποιήθουν τα κέρδη. Η ιδιωτικοποίηση του νερού νομοτελειακά βλάπτει σοβαρά αφ’ ενός μεν την ποιότητα του νερού και αφ’ ετέρου την εξυπηρέτηση των πελατών. Διατηρεί και αυξάνει τις αμοιβές των golden boys. To νερό πλέον δεν θα είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και ένας φυσικός πόρος, αλλά ως εμπορεύσιμο προϊόν, φτάνει στο σημείο οι αδύναμοι οικονομικά, να το στερούνται.
  • Η ιδιωτικοποίηση υπονομεύει την ποιότητα του νερού. Στις χώρες που έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό, οι εταιρικές ατζέντες καθοδηγούνται από τα κέρδη και όχι από το δημόσιο καλό. Η ιδιωτικοποίηση έχει συνήθως ως αποτέλεσμα συμβιβασμό των περιβαλλοντικών προτύπων (βλέπε ΗΠΑ όπου όλοι οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί βασίζονται σε ορθή ανάλυση κόστους-οφέλους, πράγμα που σημαίνει ότι η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο χάριν υψηλότερων κερδών).
  • Οι εταιρείες είναι υπόλογες στους μετόχους, όχι στους καταναλωτές, με τις συνέπειες που μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας, σχετιζόμενο με τα κέρδη των ιδιωτών.
  • Η ιδιωτικοποίηση προωθεί τη διαφθορά. Οι Έλεγχοι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη διαφθορά, όπως η λογοδοσία και η διαφάνεια, λείπουν σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Τα σκάνδαλα σε χώρες όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, επιβεβαιώνουν την διαφθορά.
  • Η ιδιωτική χρηματοδότηση κοστίζει περισσότερο από τη δημόσια χρηματοδότηση. Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι όταν ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης, η οικονομική επιβάρυνση θα μετατοπιστεί από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα εξοικονομήσει χρήματα από τους φορολογούμενους αναλαμβάνοντας το κόστος επισκευής, αναβάθμισης και συντήρησης της υποδομής. Στην πραγματικότητα, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πολύ πιο ακριβά το πολύτιμο αγαθό τους.
  • Η ιδιωτικοποίηση οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Συχνά ακολουθούν μαζικές απολύσεις στον απόηχο της ιδιωτικοποίησης, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη. Κατά καιρούς, η εξυπηρέτηση και η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται λόγω υποστελέχωσης. Ως αποτέλεσμα, οι απολύσεις δεν μπορεί να είναι καταστροφικές μόνο στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και στους καταναλωτές.
  • Η ιδιωτικοποίηση θα άνοιγε την πόρτα για τις εξαγωγές νερού. Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την παροχή νερού, οι εταιρείες θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε γλυκό νερό. Εξυπακούεται ότι αυτοί που ελέγχουν τα αποθέματα νερού, θα ασκήσουν οικονομική και πολιτική εξουσία για να πραγματοποιήσουν μεταφορά νερού από χώρες πλούσιες σε νερό σε χώρες φτωχές σε νερό, με καταστροφικές συνέπειες. Μαζική εξόρυξη του νερού από τις φυσικές του πηγές μπορεί να οδηγήσει σε οικολογική ανισορροπία και καταστροφή.
  • Και όταν όλα τα παραπάνω, τα διαπιστώσουμε και στη χώρα μας, εάν τα σχέδια της κυβέρνησης υλοποιηθούν, η ιδιωτικοποίηση είναι δύσκολο να αντιστραφεί.

Θα αντιγράψουμε τον πολύ εύστοχο Κωστή Παπαϊωάννου: τώρα ο νοικοκυραίος πρώτη φορά καταλαβαίνει ότι μυρίζουν αίμα και θάνατο οι «αναγκαίες περικοπές του σπάταλου Δημόσιου Τομέα», ενώ ακούει με προσοχή τους «κηφήνες συνδικαλιστές»  και βλέπει πόση μπίζνα κρύβει η επιτελικότητα.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΚΡΕΚΑ

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΕΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ & ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου