Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 



ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΑΣ -  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024  πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Σας καλούμε όλους, ΕΝΩΤΙΚΑ, να συνεχίσουμε τον ΑΓΩΝΑ στο χώρο των Διπλ. Μηχανικών, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που χρονίζουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια άλλη προοδευτική πορεία διεξόδου είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Ως ΕΜΔΥΔΑΣ το πρωταρχικό μέλημα μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών του χώρου μας. Είναι μια καλή ευκαιρία, αφού αναλογιστούμε τη πορεία της Ένωσης να καταλήξουμε σε γόνιμες προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα των καιρών.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ θα πρέπει να ανταποκριθεί με ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Προτάσεων και Δράσεων που θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες των συναδέλφων, του λαού και της χώρας.

Η σημερινή πραγματικότητα της απαξίωσης των Θεσμών και της μαζικής αποχής των συναδέλφων από τις εκλογικές διαδικασίες, αποτελούν απτό παράδειγμα, που δίνει την εντολή σ’ όλες τις Παρατάξεις να θέσουν ως πρωταρχικό στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της ΕΜΔΥΔΑΣ. Η ΕΜΔΥΔΑΣ θα πρέπει να ξαναβρεί τη θέση της ως μάχιμη δύναμη, αφού το ΤΕΕ έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί και η ηγεσία του δεν θέλει να ξεπεράσει την κρίση και την απαξίωση του.

Η Παράταξη μας μπορεί και πρέπει να μπει μπροστά και σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, σε προοδευτική κατεύθυνση να χαράξει στην ΕΜΔΥΔΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ. Η ΕΜΔΥΔΑΣ πρέπει να γίνει ένας ανοικτός δημοκρατικός θεσμός, επιστημονικός και συνδικαλιστικός στο χώρο των Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων με τη δημιουργία σχέσεων και δεσμών αμοιβαίας στήριξης και συμπαράστασης των μελών της. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ   είναι η πολιτική ηθική υποχρέωση όλων μας. Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης είναι ικανοί επιστήμονες «μαστόροι», δημιουργοί στα τεχνικά θέματα. Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας, με τις δικές μας βέβαια τεκμηριωμένες θέσεις και δράσεις ότι είμαστε αναντικατάστατοι. Καμία πραγματική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε πρόοδος με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς υποβαθμισμένους και μισθολογικά καταποντισμένους. Το φαινόμενο που εμφανίζεται σ’ όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες που Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας είναι πρωτοφανές σ’ ολόκληρη της Ε.Ε. Θεσμικά και οικονομικά έχουμε πιάσει πάτο. Η ΕΜΔΥΔΑΣ σε αντίθεση με τον κλειστό Οργανισμό του ΤΕΕ θα πρέπει ν’ ανοίξει με θέσεις και δράσεις το μεγάλο θέμα των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Τα μεγάλα εργαλεία της στοχοθεσίας και των Οργανισμών λειτουργίας σ’ όλες τις δομές του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει μονοσήμαντα να προσδιοριστούν κατοχυρώνοντας στη πράξη τα Επαγγελματικά Δικαιώματα όλων των κλάδων των Διπλωματούχων Μηχανικών, καθώς επίσης με την Κατανομή και τα Περιγράμματα των θέσεων εργασίας.

Στη κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να προωθήσουμε προγράμματα για όλες τις ειδικότητες όλων των μελών μας, προκειμένου να αποκτήσουμε και περισσότερο οι νέοι συνάδελφοι, περαιτέρω δεξιότητες άσκησης του επαγγέλματος, σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και τις απαιτήσεις όχι μόνο της αγοράς, αλλά κύρια για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας και του λαού. 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ θα πρέπει να επέμβει και η Πολιτεία να θεσμοθετήσει για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ των Διπλωματούχων Μηχανικών την αναγνώριση του ρόλου τους. Προκειμένου η ανάπτυξη να μην είναι ψευδεπίγραφη, η Πολιτεία θα πρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό και εκτίμηση στις αξίες του Διπλωματούχου Μηχανικού. Το Πρόγραμμα της ΕΜΔΥΔΑΣ θα πρέπει να επεμβαίνει στο κράτος σε θέματα επιστημονικά, τεχνικά, εκπαιδευτικά, επενδυτικά, διοικητικά, επαγγελματικά, συνταξιοδοτικά, περίθαλψης και τέλος οργανωτικά υλοποίησης με ολιστικό τρόπο και με τη διαδικασία της στοχοθεσίας. Οι παρεμβάσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ για το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση είναι πρώτιστο καθήκον γιατί αυτοί οι θεσμοί και όχι η κυβέρνηση αποτελούν το πολιτικά οργανωμένο σύνολο ανθρώπων. Γιατί το κράτος διαθέτει υπηρεσίες και έχει πολιτική εξουσία και δομές, όπως την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.

Απαιτείται μια άλλη πολιτική συνολικότερα και στο χώρο της ΕΜΔΥΔΑΣ. Ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να είναι ούτε κομματικός, ούτε παραταξιακός και πολύ περισσότερο ούτε φιλοκυβερνητικός. Όσοι ασχολούμαστε με τον συνδικαλισμό και την πολιτική χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα νέα δεδομένα με ρεαλισμό, ειλικρίνεια,  φαντασία και αξιοπρέπεια. Χρειάζεται χειραφέτηση, αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, όχι δογματική και παλαιοκομματική λογική στις κινήσεις μας. Και να προετοιμάσουμε όσο μπορούμε, αν μπορούμε, έστω και μικρές συγκρούσεις, για πραγματικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και πραγματική ανάπτυξη με τους μηχανικούς μπροστά.

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των πολιτών & της χώρας. Λέξεις & πράξεις κλειδιά είναι η συνεργασία, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη. Χρειάζονται δυνατά Συνδικάτα με αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και τη δημιουργία ενός νέου Συνδικαλισμού. 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ θα πρέπει με σαφείς προγραμματικές θέσεις, να έχει παρεμβατικό ρόλο σε θέματα όπως: 

     Την προώθηση και επαναλειτουργία των καταργημένων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων για την κατοχύρωση μισθών αξιοπρέπειας,

     Την θεσμοθέτηση άμεσα δίκαιων αμοιβών κατ’ ελάχιστον με τη χορήγηση του μέσου όρου εκείνων των χωρών της Ε.Ε., που είναι υπερδιπλάσιες των ισχυόντων στη χώρα μας.

     Την υποστελέχωση σε Διπλωματούχους Μηχανικούς των Δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών των Υπουργείων και της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού.

     Την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της διατροφής,

     Τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών (σιδηρόδρομοι, ΔΕΗ κλπ) και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν αρμοδιότητες των υπηρεσιών μας,

     Την αποκέντρωση όπου απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκέντρωσης όχι μόνο για την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

     Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος σ’ όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών

     Τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό,

     Την ενέργεια και τα έργα Υποδομής,

     Τον προσεισμικό έλεγχο,

     Την ψηφιακή διακυβέρνηση,  Χρειαζόμαστε μηχανικούς ικανούς να ηγηθούν του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Χρειαζόμαστε τους έμπειρους μηχανικούς του δημοσίου. Απαιτείται εμπιστοσύνη στο εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Απαιτείται ευελιξία, ανατροφοδότηση και εκσυγχρονισμός των συστημάτων και διαδικασιών, ώστε να είναι πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας. Χρειάζονται, πολιτική και διοικητική βούληση για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές και οι τομές που είναι απαραίτητες,

     Τέλος, την αξιοποίηση με όρους διαφάνειας του μεγάλου εργαλείου που λέγεται ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΛΛΑΔΑ 2.0. για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας, του λαού, αλλά και των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Δικλείδα ασφαλείας για όλα τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα είναι η ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Το θέμα της διαφθοράς είναι καθοριστικό σ’ όλα τα Όργανα που ασκούν οποιαδήποτε μορφής εξουσίας και διαχειρίζονται Δημόσιο χρήμα.

Καθοριστικός πρέπει να είναι και ο παρεμβατικός ρόλος της ΕΜΔΥΔΑΣ στα μεγάλα θέματα:

     Της Υγείας σε δύο βασικούς άξονες, την αύξηση της χρηματοδότησης και της στελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό. Άμεσα να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 7% του ΑΕΠ.

     Της Παιδείας να αυξηθούν οι Δημόσιες δαπάνες και οι επενδύσεις σε τομείς της γνώσης και της καινοτομίας. Άμεσος στόχος είναι οι παρεμβάσεις ώστε να μείνει στην Ελλάδα το στελεχιακό δυναμό των επιστημόνων και να σταματήσει η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αιμορραγία. 

     Της ακρίβειας όπου συνεχίζεται και τα τρία τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μεγάλωσε η φτωχοποίηση στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα της Ε.Ε. και πρώτη της Ευρωζώνης σε δύο κρίσιμους δείκτες, αφ’ ενός μεν της ακρίβειας και αφ’ ετέρου της φτωχοποίησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η ακρίβεια του Τομέα της Ενέργειας. 

Ζητήματα όπως:

        Το έγκλημα των Τεμπών,

        Οι πλημμύρες της Θεσσαλίας,

        Οι τελευταίες πυρκαγιές των Σερρών και της Αττικής,

        Το ξεπούλημα του Ελληνικού, των αεροδρομίων, των λιμανιών και

        Των παρακολουθήσεων,

θα πρέπει όχι μόνο να απασχολούν την ΕΜΔΥΔΑΣ για αυστηρή κριτική της κυβερνητικής πολιτικής και πρακτικής, αλλά να διαμορφώνονται και συνθήκες συνεργασίας και αλληλεγγύης με τα αντίστοιχα κοινωνικά στρώματα με συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις. 

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα εγκλήματα του κράτους τρομοκράτη Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Εμείς ως παράταξη δε μένουμε μόνο στην αμφισβήτηση.  Προβάλουμε τις προτάσεις μας, για αλλαγή πορείας για ν’ αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές ανάγκες, που απασχολούν εμάς, τα παιδιά μας, τη χώρα και το λαό μας.  Ως Ανεξάρτητη Δημοκρατική Παράταξη,  ζητούμε την ψήφο σας. Αρνιόμαστε το φαύλο σύστημα της εξαθλίωσης και υποβάθμισης.

·         ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΤΩΝ ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

·         ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

·         ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Ο ΜΟΧΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Υ.Γ: Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους, που επιθυμούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Μέχρι σήμερα έχουμε θετική ανταπόκριση. Οι υποψηφιότητες ολοκληρώνονται στις 15 Οκτωβρίου 2024.

ΕΔΑΚ - ΔΗΣΥΜ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Site: http://edakemdydas.blogspot.gr, dhsym.gr

Facebook: https://www.facebook.com/edakemdydas  

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

ΑΛΕΥΡΑΣ ΗΛΙΑΣ                                                 6944732463

ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                                  6974106510

ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ                               6932755469

ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ                                             6937030405

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΛΟΥΜΙΤΣΑ           6944181808

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου