Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Απόψεις για την αξιολόγηση

Γράφει ο Νικόλαος Χ. Συλλίρης
Αξιολόγηση. Μια λέξη που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα άλμα προς τα μπρος ή να μας πάει «φουλ» με την όπισθεν. Διάφορα δημοσιεύματα, τελευταία, αναφέρονται στην «εσπευσμένη αξιολόγηση» των υπηρεσιών του δημοσίου αλλά και των υπαλλήλων που υπηρετούν σʼ αυτό, για τον προσεχή Οκτώβριο.

Με στόχο δήθεν τον περιβόητο «ορθολογισμό του δημοσίου», μεθοδεύονται συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών αλλά και ρουσφετολογικές απολύσεις υπαλλήλων. Καλλιεργείται, σκοπίμως, από τους επιτήδειους μια σύγχυση και ανασφάλεια για ευνόητους λόγους. Οι καιροί είναι δύσκολοι συνάμα και πονηροί. Όσον αφορά την «αξιολόγηση», προκειμένου να αχθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι:


Οι μεν Γάλλοι εκτιμούν ότι για να μπορέσει να γίνει η συγκεκριμένη επεξεργασία της αξιολόγησης και να καταλήξει σε σοβαρά πορίσματα απαιτούνται δύο έτη, οι δε Έλληνες φρόντισαν, άρον-άρον, να αναθέσουν την επεξεργασία της αξιολόγησης σε ιδιωτικές εταιρίες, πίσω από τις οποίες κρύβονται, τεχνηέντως (παλιά μου τέχνη κόσκινο), υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα-στελέχη της σημερινής «Κυβερνητικής Κοινοπραξίας».

Προς τι, λοιπόν, αυτή η πρεμούρα που οδηγεί να γίνουν πρόχειρα και βεβιασμένα οι καίριες και άκρως σοβαρές για το μέλλον της Χώρας αξιολογήσεις;

Μήπως, αυτές οι ιδιωτικές εταιρίες, βιάζονται να εκταμιεύσουν τις παχυλές αμοιβές, που τους αναλογούν ή μήπως ήδη τις εισπράξανε και είναι εκτεθειμένες;

Να σταματήσει, επί τέλους, ο εμπαιγμός και η πολιτική αγυρτεία. Η λύση είναι μία:

Αφενός, σε ότι αφορά την διοικητική αξιολόγηση του δημοσίου να γίνει, χωρίς καμία επί πλέον αμοιβή, από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα αλλά και την γνώση.

Αφετέρου, σε ότι αφορά την αξιολόγηση υπηρεσιών, που το αντικείμενο είναι τεχνικής φύσεως, την αρμοδιότητα, ως τεχνικός σύμβουλός του Κράτους, την έχει μόνο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο ορθώς έπραξε μέχρι σήμερα και δεν δέχτηκε να αξιολογηθούν μέλη του από άλλους φορείς.

Συνάδελφοι,

Έχουμε χρέος ως επιστήμονες και ως δημόσιοι υπάλληλοι να καταγγείλουμε τις ψευδεπίγραφες αξιολογήσεις και να βάλουμε φραγμό στην εγκληματική φαυλότητα και τη μεσαιωνική λογική των κρατούντων.

Μαζί με την ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΤΕΕ και όλους τους Φορείς των Διπλ. Μηχανικών να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ένα αγωνιστικό ΟΧΙ στα σχέδια της Συγκυβέρνησης.

Ο Συντονιστής της Μόνιμης Επιτροπής Ασφαλιστικών-Εργασιακών-Επαγγελματικών Θεμάτων
της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 
Νικόλαος Χ. Συλλίρης
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ

5 σχόλια:

  1. Καλά τα λες εσύ συνάδελφε. Η ΕΜΔΥΔΑΣ τι κάνει γι' αυτό το θέμα και τόσα άλλα; Ο κόσμος χάνεται και δεν κουνιέται φύλλο. Οι εκπρόσωποί μας μένουν απαθείς παρατηρητές ή μήπως βάζουν και πλάτη στο ατεστημένο;;; Είναι πολυτέλεια να έχουμε μια ΕΜΔΥΔΑΣ του κανεαπέ. Οι καιροί απαιτούν να βγούμε δυναμικά μπροστά για τον Κλάδο και για τη Χώρα!!!
    Ένας υποψιασμένος Διπ. Μηχανικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιο ΤΕΕ συνάδελφε;
    Αυτό που τόσα χρόνια είναι ταυτισμένο με το σύστημά;
    Αυτό θα κάνει τις Αξιολογήσεις;
    Αυτό κι αν είναι φουλ με την όπισθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να τα λεμε οταν το αυγο φτασει... δεν ωφελει.
    Το να τα λεμε μεταξυ μας...δεν ωφελει.
    Το να δεχομαστε να μας αξιολογουν και τοποθετουν τα πολιτικα προσωπα δεν ωφελει.
    Το να ζηταμε Γαλλους αξιολογητες δεν ωφελει.
    Το να λεμε οτι ολοι ημαστε ιδιοι δεν ωφελει.
    Το να επικαλουμαστε την συμβολη μας στην αναπτυξη δεν ωφελει.
    Το να λεμε οχι σε ολα δεν ωφελει.

    Το να σοβαρευτουμε και στη δουλεια μας και στις διεκδικησεις μας... ισως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί σχολίου:
    Διαπίστωση: Έχουμε μια γιγαντιαία δημόσια διοίκηση που όμως δεν καταφέρνει να καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες, επιπλέον παραμένει εχθρική στον πολίτη.
    Αιτίες:
    Ο άμεσος κομματισμός, που έχει επιβληθεί από τα κόμματα εξουσίας και εξουδετερώσει και ευνουχίσει τη δημόσια διοίκηση. Ο έμμεσος κομματισμός μέσα από ένα νοθευμένο συνδικαλισμό. Και κακά προσανατολισμένο.
    Η αναξιοκρατία. Ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να εξελιχτεί, χωρίς να αποδεικνύει κάθε φορά την αξιοσύνη του. Ο δημόσιος υπάλληλος που παίρνει πρωτοβουλίες, ενδιαφέρεται για τον πολίτη, τελικά βρίσκει τον μπελά του.
    Ανομία: Αυτή μας κάνει πολλές φορές να έχουμε παράλογες απαιτήσεις, να μην λέμε την αλήθεια και να προσπαθούμε να παραπλανήσουμε.

    Συμπέρασμα: Ο καθένας μας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Αν απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο καίριο ερώτημα: τις πταίει, τότε θα βρούμε τη λύση, ειδάλλως οι μεν θα τα φορτώνουν στους δε, θα γυρίσουμε την πλάτη στο παρόν και το μέλλον, ενώ οι επιτήδειοι θα συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητα, ώσπου να υποθηκεύσουμε και την ψυχή μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΣΕΙΡΑ.
    ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή