Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Γράφει ο Θανάσης Μπούμης, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η κυβερνητική πολιτική με γρήγορους ρυθμούς προωθεί τη διαδικασία αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και των Διπλ. Μηχανικών. Επικαλούνται ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού, τη στιγμή που εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζοντας την πολιτική της ύφεσης κατεδάφισαν τις Τεχνικές Υπηρεσίες και συνεχώς ιδιωτικοποιούν τα Δημόσια Έργα. 
Για ποια ποιότητα μιλούν όταν εκατοντάδες αξιόλογοι Διπλ. Μηχανικοί οδηγήθηκαν στη σύνταξη, στην εφεδρεία, στην ανεργία, με αποτέλεσμα σήμερα οι Τεχνικές Υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες ποσοτικά και ποιοτικά, όταν χρειάζεται άμεσα να γίνουν 3000 προσλήψεις Διπλ. Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων (κατ’ οικονομία), προκειμένου να προχωρήσει το ΕΣΠΑ και ν’ αρχίσουμε να μιλάμε για ανάπτυξη? Για ποια ποιότητα μιλούν οι κυβερνητικοί παράγοντες όταν ο Διπλ. Μηχανικός είναι ο χειρότερα αμειβόμενος σ’ όλη την Ευρωζώνη? Όταν η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική (προηγούμενη και σημερινή) υπό το βάρος των Μνημονίων, των απειλών και των πιέσεων των ελεγκτών της τρόικα έχουν αποδομήσει το παραγόμενο Τεχνικό έργο σ΄ ολόκληρη τη χώρα, ποια αξιολόγηση των Διπλ. Μηχανικών μπορεί ν’ ανατρέψει την κατάσταση?
Δεν τρέφουμε καμία ψευδαίσθηση. Οι προωθούμενες αξιολογήσεις των Διπλ. Μηχανικών στα συγκεκριμένα πλαίσια, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέσο πίεσης και ελέγχου των κακοπληρωμένων και υπέρβαρα φορτωμένων μηχανικών. Οι αξιολογήσεις γίνονται για να νομιμοποιήσουν απολύσεις και να φέρουν στασιμότητα και υποβάθμιση των υπολοίπων που θα παραμείνουν εν ενεργεία. Η αξιολόγηση από θεσμός θετικός, όταν αυτός λειτουργεί με σωστά κριτήρια, τόσο για τις προσλήψεις, όσο και για την κατάληψη θέσεων ευθύνης, έτσι όπως προωθείται σήμερα γίνεται μηχανισμός που τρομοκρατεί, υπονομεύει τη μονιμότητα και οδηγεί σε μαζικές απολύσεις. Μη ξεχνάμε ότι 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2015.

Θανάσης Μπούμης
ΑΡΧ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΑΘΗΝΑ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου