Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γράφει ο Κώστας Ιωάννου, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών - Μέλος του Δ.Σ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στο Pheme.gr
 
Οι φορείς του Δημοσίου Τομέα πλέον χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο ρόλος του Διπλωματούχου Μηχανικού στο Δημόσιο Τομέα την εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι πρωταρχικός και καίριος. Οι σύγχρονες υποδομές για την ανάπτυξη, οι «δρόμοι της πληροφορίας και τα ευρυζωνικά δίκτυα» παίρνουν τη σκυτάλη της ανάπτυξης από τις κλασικές κατασκευαστικές υποδομές.

Είναι πολλά τα παραδείγματα παρεμβάσεων των Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα στην λειτουργία του κράτους, που αφενός συμβάλλουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και αφετέρου προωθούν την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους, με χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Θα αναφερθώ σε μια πολύ μικρή αλλά ταυτόχρονα μεγάλη παρέμβαση. Για πρώτη φορά, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, χρησιμοποιήθηκε το Δίκτυο του Δημοσίου Τομέα για την συλλογή και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, εγχείρημα καινοτόμο, που απέφερε σημαντικό οικονομικό όφελος της τάξεως των 800.000 ευρώ για το Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα άλλαξε πρακτικές που χρησιμοποιούνται εδώ και 30 χρόνια. Ο ρόλος των Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα στο σχεδιασμό αυτού του εγχειρήματος ήταν καθοριστικός.

Το εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση μηχανικών και ειδικών του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του Δικτύου Δημοσίου Τομέα, και φυσικά με την την αγαστή συνεργασία στελεχών των Δήμων και των Περιφερειών. Ειδικότερα για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτήθηκε επιπλέον η συνεργασία και ο συντονισμός δημοσίων υπαλλήλων, των 325 Δήμων όλης της χώρας, των 13 Περιφερειών, των 74 περιφερειακών ενοτήτων και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τι καταφέραμε; Για πρώτη φορά ολοκληρώθηκε σχεδόν στο μισό χρόνο η συλλογή και η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και με πολύ μικρότερο κόστος. Αποδείξαμε ότι πράγματι στο Δημόσιο Τομέα εργάζονται άξιοι και ικανοί μηχανικοί, άξιοι και ικανοί υπάλληλοι, όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, που θέλουν και μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την Δημόσια Διοίκηση, να αλλάξουν τα στρεβλά δημοσιοϋπαλληλικά κατεστημένα, αρκεί όμως η διοίκηση να πιστέψει σε αυτούς και τις ικανότητές τους.

Ο διπλωματούχος Μηχανικός Δημόσιος Υπάλληλος πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον επιτελικό του χαρακτήρα, κάτι που ήδη συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο, όπου διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης με την επιστημονική και τεχνική του αρτιότητα.

Μπορούμε να καταστήσουμε τη Δημόσια Διοίκηση την αποδοτικότερη της Ευρώπης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και θέλουν και μπορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου