Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ;Μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης και την προβλεπόμενη υλοποίηση τους «εν ευθέτω χρόνο» από τη Νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουμε δύο αρνητικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα την ανάπτυξη της χώρας και τον κλάδο μας. Αφ’ ενός μεν του Μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και αφ’ ετέρου της αποζημίωσης των εκτός έδρας μετακινήσεων.

Σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης της χώρας, είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε από την ύφεση, στην ανάπτυξη και στην πραγματική οικονομία. Στην νέα αυτή πορεία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανέναν άλλο κλάδο.

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζεται το έργο των ΠΕ Μηχανικών, όπου και αποτελούν  στελέχη που  είναι ψηλά στην πυραμίδα της Δημόσιας Διοίκησης, τόσο των Τεχνικών όσο και Μεικτών Υπηρεσιών. Ανάλογα είναι υψηλά και στην πυραμίδα των αμοιβών. Εκεί ξέρουν να αξιοποιούν τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και να αμείβουν το έργο τους.
Αντίθετα στην Ελλάδα , οι  ΠΕ Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου, είναι περιθωριοποιημένοι και αμείβονται κάτω από τον μέσο όρο των Διπλωματούχων Μηχανικών της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα με το ισοπεδωτικό Ενιαίο Μισθολόγιο, είμαστε ο επιστημονικός κλάδος που υπέστη την μεγαλύτερη καθίζηση με αποδοχές της τάξης του ανειδίκευτου προσωπικού. σε αντίθεση με όλη την Ε.Ε.  Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα δίκαιο, ευρωπαϊκού τύπου και αναλογιών,  σύστημα αμοιβών που να παρέχει κίνητρα στα στελέχη του Δημοσίου και  ειδικά στον κλάδο μας. Το Ελληνικό κράτος όμως, επιμένει να πριμοδοτεί τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και των οριζόντιων περικοπών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην ύφεση – ΛΕΜΕ ΝΑΙ στην ανάπτυξη που δεν έρχεται με την ισοπέδωση και την υποβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών:

  • 2007: Ημερήσια Αποζημίωση των εκτός έδρας μετακινήσεων των Διπλ. Μηχανικών - 70  ευρώ
  • 2011: Με την εφαρμογή των Μνημονιακών δεσμεύσεων η παραπάνω αποζημίωση γίνεται 56 ευρώ
  • 2015: Ενόψει τρίτου Μνημονίου (ή όπως αυτό ήθελε ονομαστεί) προτείνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να γίνει 40 ευρώ και αυτό με ερωτηματικό.
Τέλος, στο βωμό της ανάπτυξης, στο προτεινόμενο Νέο Μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάθε μισθολογική διαφορά των Διπλωματούχων Μηχανικών καταργείται. Η διαχρονική πρόταση και απόφαση των Συνεδρίων της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΤΕΕ και όλων των επιστημονικών φορέων, για αναπτυξιακό μισθολόγιο των Μηχανικών, χάριν ανάπτυξης………… πάει στις καλένδες. Βέβαια ο κ. Βαρουφάκης για τους ίδιους λόγους προωθεί ειδικό μισθολόγιο - για να το προσθέσει στα 25 ισχύοντα μεταξύ των άλλων - και για τους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών, δηλαδή του Υπουργείου του.
   
Λόγω κρίσης, επιμένουμε στην αξιοπρεπή πρόταση: χωρίς καμία μισθολογική αύξηση να θεσμοθετηθεί εδώ και τώρα για αναπτυξιακούς λόγους το Μισθολόγιο των Διπλωματούχων Μηχανικών, εφαρμόζοντας έτσι στην πράξη τη θεσμοθέτηση των Συλλογικών Συμβάσεων – Διαπραγματεύσεων.


ΕΔΑΚ ΕΜΔΥΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου